Utrustning...

 

Till laxfisket rekommedrar vi enhandsspön kring 9 fot i klass 7-9 och tvåhandsspön från 11-16 fot klass 7-12.

Man bör ha en stadig laxrulle med minst 150 meter 30lb. backing. 

Tidigt på säsongen kan det vara bra att ha med sig några tyngre linor t.ex. sjunk 2,3 och 4, annas rekommderas flyt- och intermidiatelinor för större delen av säsongen.

Taperade tafsar från 12-20 fot med en spets mellan 0,28-0,45mm. täcker av det mesta.

Flugor... Det mesta funkar! Men vattnet kan vara lite humusfärgat under perioder, så flugor med inslag av gult, rött, orange, brunt och svart är nästan alltid bra.

 

Harr- och öringutrustningen bör vara spön kring 9 fot klass 4-7, med lämplig rulle och det kan vara bra att ha en 60-100 meter backing på rullen om storöringen skulle hugga.

Självklart kan diverse sjunklinor vara bra att ha, men det räcker oftas men några få sjunkspetsar, typ polytafsar.

Taperade tafsar från 9 til 15 fot med en spets mellan

0,15-0,25mm.

Flugor... Klinkhammer är alltid en bra fluga att ha i asken. Här finns det brun forsslända och i juni kläcker, under en kort period Ephemera Danica eller stor åsandslända som den också kallas.

Det finns gott om nattsländor, ha med några immitationer i stl. 6-18. Mygg och knott har vi gott om så ta med några sådanna också och en myggspray kan vara bra att ha!

Gäddfisket kräver spön kring 9 fot klass 7-10, en rulle med bra broms och en hyfsat mängd backing. Vi använder mest flytlinor, men det kan vara bra att ha med sig nån intermediate eller sjunklina. Som tafs räcker det med 1,5meter 0,55-0,70mm. nylon, samt nån form för ståltafs.
Flugor... Poppers måste man ha med, inte för att det är det mest effektiva, med det är ju så himla roligt. Andra former för flugor som divers, gurglers, flashflugor mm. fungerar mycket bra.

 

Mycket av fisket vid Kengis kan bedrivas från land, men vi rekommenderar ändå att ni tar med är lämpliga vadarbyxor/stövlar. Vardare med filtsula är att föredra.

En stabil vadarstav kan vara bra att ha i dessa stundvis rätt så hårda strömmar.

Vi rekommederar alla att ha med sig en peang så att man snabbt kan lossna kroken innan återutsätning, och självklart en priest om man vill ta hem fisken, som då ska avlivas så snabbt som möjligt.

Använder ni håv under fisket rekommederar vi en håv med knutlöst nät.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyheter »

Flugfiske kurser i

sommar...

 

Fångster »

Årets första lax
är landat...

 

 

 

 

 


 

 

 

 

                                                                                                  www.kengisbrukfiske.se © 2008